CondusDeRandament-web
P  O  W  E  R  E  D   B  Y
Termeni de Utilizare  |  Webmaster  |  Contact  |  FAQ  |  © 2016 Bursa de Valori Bucuresti
bvb-logo-web
✉ Contact
Pentru mai multe informatii bursiere, despre tranzactionare si statistici si despre organizatorul concursului, Bursa de Valori Bucuresti, accesati: www.bvb.ro

Inscrie-te acum


Inscrie-te acum si fii primul care afla noutatile!

Adresa de email:
close
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
Inscrie-te acum
Conceptul de diversificare poate fi aplicat usor printr-o investitie exclusiv in actiuni. In cazul in care investesti doar in actiuni, poti diminua riscul prin diversificarea intre diferite companii si sectoare economice. Prin faptul ca nu ai toate ouale intr-un singur cos, vei maximiza profiturile si vei micsora riscurile care apar in timpul diferitelor etape ale unui ciclu economic.

In termeni simpli - sa presupunem ca ai un portofoliu format numai din actiuni ale unor companii aeriene. In cazul in care este anuntat in mod public ca pilotii de avion vor face o greva pe durata nedeterminata si ca toate zborurile sunt anulate, preturile actiunilor unei companii aeriene vor scadea. Portofoliul va inregistra o scadere a valorii de piata. In cazul in care contrabalansezi actiunile unor companii din industria aeriana cu o serie de actiuni ale unor companii care opereaza transport pe calea ferata, doar o parte din portofoliu ar fi afectat. De fapt, exista o buna sansa ca preturile actiunilor companiilor de transport feroviar sa creasca, pentru ca pasagerii vor merge cu trenul ca forma alternativa de transport.

Dar, diversificarea poate fi mult mai ampla, deoarece exista multe riscuri care afecteaza atat companiile feroviare si aeriane, pentru ca fiecare este implicata in sectorul de transport. Un eveniment care ar reduce orice forma de calatorie ar impacta ambele tipuri de companii - statisticienii ar spune ca actiunile companiilor feroviare si aeriene au o corelatie puternica. Prin urmare, pentru a face o diversificarea superioara, trebuie investit nu numai in diferite tipuri de companii, dar si pe diferite tipuri de industrii. Cu cat sunt mai necorelate actiunile, cu atat mai bine.

Poti reduce riscul asociat anumitor actiuni, dar riscurile generale ale pietei afecteaza aproape fiecare companie, deci este important sa faci o diversificare intre diferite clase de active. Cheia este gasirea unui echilibru intre risc si rentabilitate; acest lucru asigura faptul ca iti vei atinge obiectivele financiare, in timp ce inca dormi noaptea linistit. 

In conditiile amintite anterior se pune problema alegerii modalitatii optime de investire, care sa corespunda cel mai bine scopurilor si asteptarilor investitorului . Pentru aceasta, vom asocia fiecarui tip de investitie doua notiuni:
  • Randament (nivelul castigului adus de o investitie)
  • Risc (probabilitatea ca profitul sa fie sub cel asteptat)

Randamentul unui depozit bancar va fi determinat de nivelul dobanzii acordat de banca deponentului. Cel mai raspandit mod de exprimare a randamentului este exprimarea procentuala, intrucat aceasta ne ofera o imagine comparabila a randamentului diferitelor instrumente de investitie. Exista mai multe modalitati de calcul a randamentului unui plasament:
Risc vs. Randament
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
LECTIA 7
Performanta trecuta nu este o garantie a performantei viitoare.
Randament (%) = (suma finala –suma initiala investita) / suma initiala investita x 100
Spre exemplu, consideram situatia depunerii la banca a unei sume de 2.000 lei, pe o perioada de 6 luni, cu o dobanda aferenta acestei perioade de 100 lei. Randamentul depozitului bancar pentru cele 6 luni va fi 5% din suma initiala (corespunzatoare unei dobanzi anuale de 10%).

Randamentul unei investitii in actiuni. Spre exemplu, cumparam la 1 ianuarie 500 actiuni ABC la un pret de 10 lei/actiune si le vindem la 1 iulie, cand pretul este 11,5 lei/actiune. In acest caz suma initiala, investitia, va fi de 500 actiuni x 10 lei pe actiune = 5.000 lei, suma finala va fi de 500 actiuni x 11,5 lei/actiune = 5.750 lei, iar randmentul investitiei va fi:
Randament (%) = (suma finala –suma initiala investita) / suma initiala investita x 100

Randament (%) = (5.750 -5.000) / 5.000 x 100 = 15%
Acum avem la dispozitie un indicator pentru a asigura compatibilitatea celor doua modalitati de investire propuse mai sus – depozitul bancar si investitia in actiuni. In practica este importanta si durata investitiei, iar formula se complica atunci cand vrem sa obtinem o dobanda anualizata sau daca avem iesiri sau intrari de numerar pe parcursul investitiei.

Revenim la exemplul investitiei in actiunile ABC: am presupus ca dupa cele 6 luni, pretul actiunilor a inregistrat o crestere de 15%. La fel de bine insa, acest pret putea inregistra o crestere mai mica, sau chiar o scadere, determinand un randament negativ, respectiv o pierdere pentru investitor.

Este foarte important de inteles ca fiecare tip de instrumente financiare implica diferite corelatii risc – randament. Exista nenumarati factori care pot afecta performantele unei anumite investitii: in cazul depozitului bancar exista riscul (mai mic) de faliment al bancii, in timp ce, in cazul investitiei in actiuni exista riscul (mai mare) ca actiunile sa scadaa ca urmare a rezultatelor slabe ale societatii ABC.
lectia7
Nota: Sunt mai multe tipuri de grafice care prezinta corelatia dintre risc si randament si care iau in considerare diferiti factori. Graficul alaturat este doar indicativ, riscul luand in considerare mai multi factori, specifici fiecarei clase de instrument.
Cu cat este mai mare potentialul de castig, cu atat creste riscul. In privinta actiunilor, pretul acestora poate fi afectat de diversi factori, printre care performanta companiei, performanta bursei pe ansamblu si intregul climat economic. Astfel, exista cu siguranta un element de risc, daca pretul actiunilor a scazut, atunci si valoarea investitiei tale scade. Iti poti minimiza riscul printr-o planificare atenta, existand strategii pentru reducerea si administrarea riscului prin diversificare.

Teoretic, exista o legatura direct proportionala intre riscul si randamentul unei investitii. Astfel, cu cat riscul este mai mic, cu atat randamentul investitiei este mai redus; cu cat riscurile sunt mai mari, cu atat creste si randamentul ce poate fi generat de o investitie.
Intrebari – verifica-ti cunostintele
Exerseaza