CondusDeRandament-web
P  O  W  E  R  E  D   B  Y
Termeni de Utilizare  |  Webmaster  |  Contact  |  FAQ  |  © 2016 Bursa de Valori Bucuresti
bvb-logo-web
✉ Contact
Pentru mai multe informatii bursiere, despre tranzactionare si statistici si despre organizatorul concursului, Bursa de Valori Bucuresti, accesati: www.bvb.ro

Inscrie-te acum


Inscrie-te acum si fii primul care afla noutatile!

Adresa de email:
close
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
Inscrie-te acum
Atunci cand actiunile sunt cumparate si vandute, procesul se numeste “tranzactionare”. Asa ca, daca cineva spune: "Compania X" se tranzactioneaza la 12 lei, inseamna ca va trebui sa platesti 12 lei pentru o actiune. De aceea, pentru a putea efectua tranzactii si a putea cumpara actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, trebuie sa lucrezi cu un intermediar - care va intermedia tranzactia, prin sistemul bursei, intre tine si un alt investitor.
Cum tranzactionezi?
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
LECTIA 6
Performanta trecuta nu este o garantie a performantei viitoare.
lectia6
O veche zicala arata ca o actiune valoareaza atat cat este cineva dispus sa plateasca pentru ea. Si asta e adevarat - cumparatorii la piata. In timp ce investitorii obtin informatii noi, ei decid cat de mult sunt dispusi sa plateasca pentru o actiune. Perceptiile lor fac ca preturile actiunilor sa creasca sau sa scada. Pretul unei actiuni nu este diferit de al oricarui alt produs sau serviciu. Acesta este determinat de cerere si oferta. Cererea este creata de catre persoanele care doresc sa cumpere actiuni de la investitorii care deja le detin. In cazul in care investitorii cred ca vor face mai multi bani cu o actiune, atunci ei vor dori sa o cumpere. In acelasi timp, oferta este limitata si nu toata lumea care vrea sa detina o actiune poate face acest lucru. Astfel, cu cat mai multi oameni doresc sa detina o anumita actiune, cu atat mai mult vor fi dispusi sa plateasca pentru ea si, prin urmare, pretul va creste.

Tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti se realizeaza printr-un mecanism care asigura brokerilor un acces direct si continuu la informatii despre pret, precum si rapoartele furnizate de emitenti. In acest fel, brokerii si clientii acestora au posibilitatea de a lua decizii de investitii in cunostinta de cauza. In timpul tranzactionarii, cumparatorul nu intalneste de fapt vanzatorul intrucat ordinele sunt plasate prin intermediul unui broker autorizat - intermediar. Odata ce clientul transmite intermediarului ordinul de cumparare sau de vanzare, intermediarul introduce ordinul in sistemul de tranzactionare, unde cererea intalneste alte ordine si dupa negocierea pretului, tranzactia se incheie. Bursa trimite apoi confirmarea tranzactiei catre intermediar si datele privind participantii tranzactiei catre Depozitarul Central, pentru compensarea si decontarea tranzactiilor(schimbul efectiv de bani si actiuni care dureaza in prezent maxim 2 zile). Ulterior, Depozitarul Central efectueaza transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor, in schimbul unei plati intre conturile clientilor in cauza. Actiunile sunt virate in contul brokerului, pe care le distribuie clientilor pentru care a intermediat tranzactia.

In timpul orelor de tranzactionare, ordinele sunt introduse la piata in mod continuu, schimband astfel echilibrul intre cerere si oferta si, in consecinta generarea in orice moment unui nou pret. Executarea tranzactiei este urmata de compensare si decontare, apoi a transferului de proprietate. Instrumentele financiare sunt transferate noului proprietar (cumparatorul) si echivalentul lor in bani este transferat in contul vanzatorului. Procesul este finalizat in termen de doua zile lucratoare (T + 2) de la data tranzactiei initiale. Acest lucru inseamna ca a doua zi lucratoare dupa tranzactie, cumparatorul va avea actiunile disponibile in portofoliul sau si vanzatorul va primi bani pentru actiunile vandute. 

Inaintea oricarei operatiuni de cumparare si vanzare a actiunilor, cand plasezi un ordin trebuie luate in considerare urmatoarele aspecte:

✓ Nume companie si simbol: Fiecare companie are un simbol de identificare. Este posibil sa fi observat deja ca in articole si rapoarte, simbolul este, de obicei, prezentat in paranteze, imediat dupa numele companiei. Pentru Bursa de Valori Bucuresti, este BVB; pentru Banca Transilvania -TLV.

✓ Numar de actiuni: este necesar sa specifici numarul, iar in cazul cumpararii, suma de lei maxima pe care esti dispus sa o aloci.

✓ Pretul actiunii: Acesta poate fi pretul pietei sau un pret stabilit. Astfel, in functie de pret se pot introduce in piata ordine la piata sau ordine limita. Ordinele la piata sunt ordine de cumparare sau de vanzare plasate la pretul pietei si sunt mult mai probabil sa duca la o tranzactie. Pentru ordinele limita (la care stabilesti un pret de achizitie maxim sau un pret minim de vanzare), trebuie sa scrii pretul de referinta. Preturile si adancimea pietei in perioada de timp in care ordinul este lasat in piata va influenta probabilitatea unei tranzactii.

✓ Durata unui ordin: Ordinul poate fi doar pentru o zi de tranzactionare sau, in cazul in care nu are loc tranzactia, ordinul poate sa ramana in registrul de ordine si atunci cand piata se deschide a doua zi sau pentru mai multe zile, pana se intruneste criteriul de pret.

Cu ajutorul intermediarului poti identifica in ce actiuni este mai bine sa investesti in functie de obiective, orizontul de timp si tipul de investitor (vezi Lectia 10). Sau poti vizita site-ul www.bvb.ro si analiza ce companii sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti. In plus, poti utiliza, urmatoarele surse pentru a obtine informatii:
✓ Website-urile intermediarilor 
✓ Ziare si reviste de afaceri, cum ar fi Ziarul Financiar sau Capital
✓ Publicatii on-line, cum ar fi adevarul.ro, avocatnet.ro, profit.ro
✓ Emisiuni TV si Radio, cum ar fi PrimaTV, Europa FM, DIGI FM sau Radio Romania Actualitati
✓ Website-uri si publicatii ale furnizorilor de date, cum ar fi Reuters, Bloomberg, etc.

Este important de stiut ca diferite evenimente pot influenta pretul unei companii in sus sau in jos, cum ar fi factorii din industrie, veniturile sau vanzarile de crestere, noile lansari de produse, schimbari in conducere sau de legislatie. In general, factorii care pot influenta pretul pot fi clasificati astfel:
✓ context intern, national si international, politic si economic
✓ perspectiva generala a tendintelor in economie si in piata de capital
✓ noutati cu privire la companie, cum ar fi semnarea unor contracte noi, intrarea pe noi piete, investitii, schimbari in management, schimbari in structura actionarilor, rezultatele financiare, etc.
✓ estimarile analistilor incluse in rapoartele lor de analiza
✓ articole de presa si noutati din domeniul de activitate al companiei

Pe baza celor de mai sus, este important, ca investitor, sa fii mereu la curent si sa urmaresti stirile, nu numai legate de o anumita companie, ci pentru intreaga industrie sau pentru contextul economic. De obicei intermediarii ofera zilnic sau cu o anumita frecventa informari cu privire la cele mai importante stiri sau informatii despre companiile listate, sau analistii financiari, angajati ai intermediarilor, evalueaza companiile si vin cu recomandari de cumparare sau vanzare.

Pentru investitorii actuali sau viitori, site-ul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro) este sursa principala de informatii despre companiile listate. Vezi mai jos cum arata un profil de companie pe site-ul bursei:
lectia6b
(a) TICKER SYMBOL – fiecare instrument financiar are asociat un simbol unic (cod), care poate avea diferite numere sau litere (spre exemplu, simbolul BVB pentru Bursa de Valori Bucuresti).

(b) PRET – cel mai recent pret platit pentru actiunea respectiva in ziua curenta

(c) VARIATIE DE PRET – Diferenta dintre pretul curent si ultimul pret din ziua precedenta
lectia6c
Bid / Ask – cel mai bun pret de cumparare si cel mai bun pret vanzare (cu 15 min intarziere)
Bid / Ask Vol. – numar de actiuni disponibile pe partea cumparatorilor si numarul de actiuni pentru care sunt ordinele de vanzare
Bid / Ask Vol. – data si ora la care informatiile de mai sus au fost  modificate

Ultimul pret – pretul ultimei tranzactii
Var – variatia de pret in bani intre pretul curent si ultimul pret din ziua anterioara
Var (%) – variatia de pret procentuala intre pretul curent si ultimul pret din ziua anterioara
Pret deschidere – pretul primei tranzactii al zilei
Pret maxim – cel mai mare pret de tranzactionare al zilei
Pret minim – cel mai mic pret de tranzactionare al zilei 
Pret mediu – pretul mediu de tranzactionare  al zilei 
Data/ora – data si ora la care informatiile de mai sus au fost modificate

Max. 52 saptamani – Cel mai mare pret inregistrat in precedentele 52 de saptamani 
Min. 52 saptamani – Cel mai mare pret inregistrat in precedentele 52 saptamani 

Capitalizare – Capitalizarea companiei
PER – PER, indicator de evaluare utilizat de investitori, multiplu de pret fata de profitul net/actiune
P/BV – Price-to-Book-Value, multiplu de pret/valoare contabila
EPS – Profit net/actiune 
DIVY – Randamentul ultimului dividend platit fata de pretul actiunii
Dividend (2014) – Valoarea dividendului in lei pentru anul indicat

Numar total actiuni – Numarul total al tuturor actiunilor emise de societate
Valoare Nominala – Valoarea nominala al actiunii
Capital social – Valoarea capitalului social 
Data start tranzactionare – prima zi de tranzactionare a actiunilor la BVB
Prospect / Memorandum – documentul de listare a companiei
Intrebari – verifica-ti cunostintele
Exerseaza