CondusDeRandament-web
P  O  W  E  R  E  D   B  Y
Termeni de Utilizare  |  Webmaster  |  Contact  |  FAQ  |  © 2016 Bursa de Valori Bucuresti
bvb-logo-web
✉ Contact
Pentru mai multe informatii bursiere, despre tranzactionare si statistici si despre organizatorul concursului, Bursa de Valori Bucuresti, accesati: www.bvb.ro

Inscrie-te acum


Inscrie-te acum si fii primul care afla noutatile!

Adresa de email:
close
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
Inscrie-te acum
Avand in vedere faptul ca tranzactiile au loc intre cumparatori si vanzatori in sistemul de tranzactionare al Busei, printr-un intermediar, e necesara deschiderea unui cont la un intermediar. Numele generic al acestui intermediar este "broker". Un broker asigura legatura dintre investitor si bursa.

Deschiderea unui cont de tranzactionare este similara cu deschiderea unui cont bancar.

Pentru a putea deschide un cont la un broker, va trebui sa furnizezi o copie a actului de identitate si sa semnezi un contract de intermediere si cererea de deschidere a contului. Mai mult decat atat, brokerul va solicita completarea unui chestionar de investitii, care ii va permite sa creeze un profil de investitor. Chestionarul de investitii va permite brokerului sa identifice toleranta fata de risc, precum si experienta in investitii.

Daca nu ai o recomandare de la un prieten, poti verifica lista brokerilor autorizati sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti pe website-ul www.bvb.ro in sectiunea ‘Intermediari’ si poti face o selectie dupa locatie sau pozitia in clasamentul lunar/anual. Dupa ce ai ales o anumita companie trebuie sa iei legatura cu reprezentantii acestora, prin telefon sau e-mail disponibil pe website. Unii brokeri impun o suma minima de deschidere de cont care poate fi de 500 sau 1.000 lei.

Pe baza documentelor prezentate si semnate, un investitor, esti in masura sa plasezi ordine de cumparare sau vanzare, care urmeaza sa fie transmise fie catre brokerul tau, fie executate direct, prin intermediul unei platforme de tranzactionare online pusa la dispozitie de catre intermediar. Odata deschis, un cont trebuie sa alimentat cu bani pentru a acoperi cumpararile de instrumente financiare. Contul poate fi, de asemenea, creditat cu instrumentele financiare primite in cadrul Programului de Privatizare in Masa (PPM), mostenite sau transferate de la un alt intermediar. Odata ce banii sau instrumentele financiare sunt transferate in cont, investitorul poate cumpara sau vinde instrumente financiare, urmarind astfel, obiectivele de investitii.

Investitorii pot plasa ordine de tranzactionare in sistemul bursei prin intermediul brokerilor sau direct, prin utilizarea platformelor de tranzactionare online oferite de intermediari. Exista 3 tipuri de conturi:

  • Asistat: cu un cont asistat, brokerii dau ordinele sunt preluate telefonic de la clienti, pe parcursul sesiunii de tranzactionare. Pretul unui anumit instrument financiar este determinat in sistemul de tranzactionare, prin analizarea cererii si ofertei, in orice moment, in timpul sesiunii de tranzactionare.

  • Online: Tranzactionarea pe Internet este oferita acum de majoritatea intermediarilor. Platforma de tranzactionare online ofera acces in timp real la sistemul de tranzactionare, impreuna cu datele de piata necesare pentru a lua decizii importante. Tranzactionare online simplifica procesul de tranzactionare si ofera investitorilor sansa de a lua decizii rapid si de a investi independent.

  • Discretionar: Un tip de cont in care un client permite unui broker sa actioneze in numele sau, pentru cumpararea si vanzarea de instrumente financiare. In acest caz, brokerul poate face anumite tipuri de tranzactii fara acordul prealabil al clientului. Pentru ca acest aranjament sa aiba loc, investitorul trebuie sa semneze un acord care sa ateste ca acestea permite anumite tranzactii.

Pentru fiecare tranzactie derulata de catre un investitor, intermediarul percepe un comision pentru serviciile pe care le ofera. Comisioanele aplicate de catre intermediari variaza in functie de client, de portofoliul acestuia, de frecventa si valoarea tranzactiilor realizate. De cele mai multe ori comisionul se calculeaza ca procent aplicat valorii tranzactiei. 

Comisionul retinut de catre intermediar include comisioanele celorlalte institutii ale pietei, cum ar fi Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Depozitarul Central si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). 
Incepand din 2016, dividendele sunt impozitate cu o cota de 5%, fata de 16% anterior. Persoanele juridice romane platitoare de dividende au obligatia de a retine impozitul la sursa.

Impozitul pe veniturile de investitii este de 16% aplicat profitului obtinut intr-un an. Persoanele fizice care investesc la bursa sunt obligate sa raporteze castigurile sau pierderile anual. Impozitul pe castigul din transferul titlurilor de valoare trebuie platit pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care au fost derulate tranzactiile.
Deschiderea unui cont real de tranzactionare
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
LECTIA 5
Performanta trecuta nu este o garantie a performantei viitoare.
Intrebari – verifica-ti cunostintele
Exerseaza