CondusDeRandament-web
P  O  W  E  R  E  D   B  Y
Termeni de Utilizare  |  Webmaster  |  Contact  |  FAQ  |  © 2016 Bursa de Valori Bucuresti
bvb-logo-web
✉ Contact
Pentru mai multe informatii bursiere, despre tranzactionare si statistici si despre organizatorul concursului, Bursa de Valori Bucuresti, accesati: www.bvb.ro

Inscrie-te acum


Inscrie-te acum si fii primul care afla noutatile!

Adresa de email:
close
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
Inscrie-te acum
O bursa de valori reprezinta piata in care se intalnesc cei care au nevoi de finantare cu cei care au capacitatea de a finanta. Cererea si oferta de pe piata nu se exprima direct, ci cu ajutorul unor intermediari – societati de servicii de investitii financiare sau banci care ofera aceste servicii.

Bursa de Valori Bucuresti este un operator de piata si de sistem autorizat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Bursa de Valori Bucuresti opereaza doua piete – Piata Reglementata sau Piata Principala si piata AeRO, pentru companii mici si mijlocii.

Piata Reglementata – Piata Principala a BVB este o piata reglementata unde sunt tranzactionate actiuni si drepturi emise de entitati (romanesti si internationale), obligatiuni (corporative, municipale si titluri de stat), emise de entitati din Romania, precum si obligatiuni corporative internationale, unitati de fond, produse structurate si ETF-uri (Exchange Traded Funds).  Pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti se tranzactioneza actiuni ale unora din cele mai mari companii dintr-o varietate de sectoare din Romania.

Pentru a fi listata pe Piata Reglementata, o companie trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:
✓ Sa aiba forma juridica de societate pe actiuni (S.A.);
✓ Sa aiba valoarea capitalurilor proprii/capitalizare anticipata de minim 1 milion euro;
✓ Sa aiba un free-float al capitalului de cel putin 25% (actiuni care sa nu fie detinute de companie sau de investitori strategici)
✓ Sa aiba un istoric al activitatii de cel putin 3 ani si sa fi intocmit situatii financiare pentru aceasta perioada.

In 2016 pe Piata Principala sunt tranzactionate actiunile a 85 de companii cu o valoare de piata totala de 28,4 de miliarde de euro. 

Piata AeRO – segment de piata dedicat listarii companiilor la inceput de drum, start-up-uri si IMM-uri, in vederea  finantarii proiectelor acestora, a sporirii vizibilitatii si care sa contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri. Pentru investitori, o participatie intr-o societate care se pregateste de listare pe AeRO ofera oportunitatea de a intra in actionariatul acesteia inca de la un nivel incipient al dezvoltarii ei. Societatile listate pe AeRO pot avea o dezvoltare accelerata, iar randamentul investitional poate fi unul spectaculos. Potentialii investitori in companiile listate pe AeRO trebuie sa fie in cunostinta de cauza cu privire la faptul ca un sistem alternativ de tranzactionare este piata desemnata in principal pentru companii de mai mici dimensiuni si start-up-uri, pentru care exista tendinta sa se ataseze un risc investitional mai ridicat fata de companiile admise la tranzactionare pe o piata reglementata. AeRO va include companii cu mare potential de dezvoltare, precum IT&C. Printr-un plasament intr-un start-up sau un IMM, investitorii isi vor putea diversifica portofoliile, cu clase de active mai riscante, dar din domenii cu potential ridicat de crestere la care pana acum nu au avut acces pe piata bursiera romaneasca.
In ce priveste instrumentele financiare disponibile, la BVB poti investi in diverse tipuri de active, cu riscuri si randamente diferite. Poti gasi:

Actiuni – O actiune este o unitate de proprietate intr-o companie, care a decis sa vanda o parte dintre aceste parti de proprietate. Actiunea reprezinta o unitate in capitalul companiei. Atunci cand detii una sau mai multe actiuni intr-o companie esti actionar. In schimbul investitiei intr-o companie, actionarii castiga dreptul unei parti din viitoarele castiguri ale firmei, care ar urma sa fie distribuite ca dividende si alte beneficii, precum dreptul sa votezi la adunarile generale ale actionarilor. Actiunile sunt dematerializate si sunt tranzactionate electronic. Investitia in actiuni listate este realizata pentru dividend sau pentru castigul din diferenta de pret la cumparare si vanzare.

Obligatiuni – O obligatiune este un imprumut de la investitori. Investitorii imprumuta bani unei companii si dupa o anumita perioada de timp, obligatiunea ajunge la “maturitate” si compania ramburseaza investitorilor sumele pe care acestia le-au investit, plus o dobanda. In schimbul fondurilor atrase prin emisiunea de obligatiuni, institutiile si companiile platesc periodic o dobanda (numita cupon). Dobanda poate fi fixa, pentru intreaga durata de viata a obligatiunii, sau variabila, calculata si anuntata periodic. Obligatiunile sunt ideale pentru investitorii care vor un venit sigur si periodic. Aceste instrumente ofera, de regula, o dobanda mai mare decat cea practicata la depozitele bancare. Sumele imprumutate pot fi rambursate in cateva transe pe durata de viata a obligatiunilor sau la maturitate. Investitorii in obligatiuni pot decide sa pastreze obligatiunile pana la maturitate si sa incaseze dobanda si rambursarea principalului, sau le pot vinde pe bursa. Pe langa companii, autoritatile locale si publice pot emite, de asemenea, obligatiuni, precum certificatele de trezorerie sau obligatiuni de stat cu diverse maturitati sau obligatiuni municipale emise de orase si judete.

Exchange Traded Funds (ETF) / Fonduri deschise de investitii listate la bursa – Acestea sunt un tip de fonduri de investitii bazate pe un indice bursier si investesc in cosul de instrumente financiare din care este format indicele respectiv. Fondul poate investi in oricare sau in toate instrumentele constituente ale indicelui, dar nu neaparat in aceeasi proportie. ETF-ul este un instrument foarte folositor pentru cei care vor sa investeasca pe bursa, dar nu au suficiente cunostinte pentru a-si construi singuri propriul portofoliu sau nu au timp sa analizeze si sa administreze titlurile care fac parte din indicele pe care il replica fondul. ETF-urile pot fi folosite de investitorii care doresc sa obtina o expunere rapida pe actiunile incluse in indice, dar nu au capitalul necesar pentru a-si construi un astfel de portofoliu diversificat. In schimb, cu o suma relativ mica, investitia intr-un ETF poate replica performanta care ar solicita alocarea unei sume mai mari pentru a cumpara fiecare dintre componentele indicelui urmarit. ETF-urile sunt tranzactionate la fel ca actiunile, ceea ce inseamna ca un investitor poate cumpara sau vinde unitatile de fond ale ETF-ului in cadrul unei sedinte de tranzactionare, la pretul de piata, prin utilizarea serviciilor unui intermediar autorizat.

Certificatele si warrant-urile – Acestea sunt instrumente financiare complexe, care depind de un activ suport, care poate fi un alt instrument financiar precum actiunile, un indice bursier, o rata de schimb, o dobanda, o marfa, un cos sau combinatii de astfel de instrumente sau valori mobiliare. Ambele produse sunt, de regula, tranzactionate de investitorii mai experimentati. 
In ce poti investi la Bursa de Valori Bucuresti
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
LECTIA 4
Performanta trecuta nu este o garantie a performantei viitoare.
Intrebari – verifica-ti cunostintele
Exerseaza