CondusDeRandament-web
P  O  W  E  R  E  D   B  Y
Termeni de Utilizare  |  Webmaster  |  Contact  |  FAQ  |  © 2016 Bursa de Valori Bucuresti
bvb-logo-web
✉ Contact
Pentru mai multe informatii bursiere, despre tranzactionare si statistici si despre organizatorul concursului, Bursa de Valori Bucuresti, accesati: www.bvb.ro

Inscrie-te acum


Inscrie-te acum si fii primul care afla noutatile!

Adresa de email:
close
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
Inscrie-te acum
Principalele argumente pentru a investi in actiuni sunt:

Actiunile sunt o investitie lichida


Vanzarea unei proprietati poate dura luni. Vanzarea unei actiuni poate dura secunde. Actionarii pot alege sa vanda actiunile pe care le au la o companie sau doar o parte din acestea. O astfel de optiune nu este valabila in cazul unei proprietati. Ulterior unei tranzactii, investitorii pot retrage banii in 2 zile, timp in care banii sunt schimbati pe actiuni utilizand sistemul de decontare al Depozitarului Central.

Este usor sa stabilesti valoarea reala a actiunilor

 
Un alt avantaj este ca valoarea reala a unei investitii in actiuni poate fi stabilita cu usurinta. Este simplu deoarece poti vedea zilnic evolutia actiunilor pe website-ul bursei, prin intermediul aplicatiilor de mobil, aplicatiilor de tranzactionare, sau in ziare.

Diversificare

 
Crearea unui “cos de actiuni” (un portofoliu de actiuni) iti permite sa investesti in diverse sectoare ale economiei. Prin investitia in companii care activeaza in diverse sectoare ale economiei, iti minimizezi potentialele pierderi pe unul dintre sectoarele care subperformeaza. Spre exemplu, daca pretul actiunilor companiilor din sectorul bancar scade, al celor din sectorul energetic sau farma poate creste. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care un portofoliu bine echilibrat de actiuni surclaseaza invariabil multe alte tipuri de investitii. 

Randament si Dividende

 
Principalul castig din investitia in actiuni vine din cresterea pretului in timp – cumpara ieftin si vinde scump! In afara de cresterea pretului, poti beneficia de dividende. Dividendele sunt castigurile platite actionarilor din profiturile inregistrate de companie, fie in bani sau in actiuni. Este o modalitate prin care actionarii sunt recompensati pentru ca au asigurat capital companiei. De regula, dividendele sunt platite o data pe an, in functie de politica pe care o are compania cu privire la distributia profitului. Nivelul dividendului poate fi mai mic daca firma vrea sa se dezvolte, caz in care rata dividendului sau dividendul/pretul actiunii ar putea fi mai mica. Spre comparatie, o companie matura ar putea opta pentru o rata mai mare de distributie, in cazul in care nu are nevoie de investitii.

In 2016, randamentele dividendelor depasesc, in anumite cazuri, chiar si 15%, cu mult peste dobanda anuala medie de circa 1,5% pe care bancile o acorda in prezent la depozitele in lei. In ultimii ani, randamentele dividendelor companiilor romanesti au fost net superioare dobanzilor de la depozitele bancare si printre cele mai mari din lume.

Companiile de stat romanesti sunt in general cele mai “darnice” cu investitorii cand vine vorba despre distributia profitului, in conditiile in care in prezent, companiile de stat trebuie sa vireze la bugetul de stat 50% din profitul net obtinut. Cel mai mare randament brut din dividende pe care o companie romaneasca il va aduce investitorilor in 2016 este de 18%, in cazul transportatorului de titei Conpet Ploiesti (simbol bursier COTE). Transelectrica (simbol bursier TEL – dividend 9%) si Transgaz (simbol bursier TGN – dividend 10%) asigura  transportul de electricitate, respectiv de gaze naturale, pe magistralele nationale, iar veniturile lor sunt influentate de tarifele reglementate de Autoritatea Nationala pentru Energie (ANRE). Romgaz (simbol bursier SNG - dividend 11%) este producatorul national de gaze naturale, care asigura, impreuna cu OMV Petrom, exploatarea resurselor de pe teritoriul Romaniei. Electrica (simbol bursier EL – 6,9%) este holdingul care include filialele ramase neprivatizate, de distributie de electricitate in regiunile Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord.

In sectorul bancar Banca Transilvania (simbol bursier TLV). Pe langa actiunile gratuite (o actiune gratuita la una detinuta) in contul majorarii de capital cu 620 milioane lei, Banca Transilvania va distribui si un dividend in numerar, cu un randament de 14,9%. BRD a acordat un dividend de peste 3%
Cele cinci SIF-uri vor distribui si ele dividende din profiturile pe anul trecut. Cea mai mare rata o inregistreaza SIF Oltenia (simbol bursier SIF5), care va distribui actionarilor 73% din profitul net din 2015. O surpriza a venit anul acesta din partea SIF Banat-Crisana (simbol bursier SIF1) care a reluat plata dividendelor dupa o intrerupere de doi ani. Raportat la preturile din piata, randamentele din dividende aduse de cele patru SIF-uri variaza intre 3,6% in cazul SIF Transilvania (simbol bursier SIF3) si 7% in cazul SIF Banat-Crisana.

Dintre cele mai tranzactionate zece companii de pe bursa, incluse in cosul indicelui BET, noua platesc dividende, cu exceptia OMV Petrom. Randamentul mediu al dividendelor anuntate este de 7%. Plata efectiva a acestora se va realiza cel tarziu in toamna, fiecare companie avand o data a platii anuntata. 
Nota: Toate randamentele sunt brute si nu iau in calcul regimul fiscal. 

Este mai usor decat crezi

 
Investitia in actiuni este un proces simplu – milioane de oameni fac acest lucru in toata lumea! Investitia in actiuni necesita serviciile unui intermediar (asa cum un depozit necesita serviciile unei banci). Deschiderea implica semnarea unui contract de intermediere, iar cumpararile pot incepe imediat ce banii au fost transferati in acel cont. Tranzactionarea se face electronic, iar la finalul zilei investitorul va primi confirmarea de executie a tranzactiei si un extras de cont. Lista completa a intermediarilor se gaseste pe www.bvb.ro, Sectiunea Intermediari.
De ce sa devii investitor la bursa?
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
LECTIA 3
Performanta trecuta nu este o garantie a performantei viitoare.
Intrebari – verifica-ti cunostintele
Exerseaza