CondusDeRandament-web
P  O  W  E  R  E  D   B  Y
Termeni de Utilizare  |  Webmaster  |  Contact  |  FAQ  |  © 2016 Bursa de Valori Bucuresti
bvb-logo-web
✉ Contact
Pentru mai multe informatii bursiere, despre tranzactionare si statistici si despre organizatorul concursului, Bursa de Valori Bucuresti, accesati: www.bvb.ro

Inscrie-te acum


Inscrie-te acum si fii primul care afla noutatile!

Adresa de email:
close
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
Inscrie-te acum
Cand vorbim despre orice bursa de valori, vorbim despre doua aspecte importante: antreprenori/companii in cautare de finantare, care au nevoie de bani pentru a-si dezvolta afacerile si investitori, in special persoane fizice, care cauta o varianta prin care economiile lor sa aduca randamente bune. Ce inseamna bun, detaliez imediat.
Cum functioneaza bursele?
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
LECTIA 2
Performanta trecuta nu este o garantie a performantei viitoare.
lectia2
Companiile au la dispozitie doua instrumente prin care pot sa se finanteze prin bursa: actiuni si obligatiuni.

Banii pe care o companie ii atrage prin emisiunea de actiuni catre investitori este numita capital social. Alternativa este sa atraga banii prin emisiune de obligatiuni; acestea sunt clasificate drept instrumente de datorie. Spre deosebire de instrumentele de datorie prin care banii imprumutati trebuie restituiti celor de la care au fost imprumutati, capitalul social reprezinta proprietatea continua a companiei si, astfel, nu trebuie rambursat. 

Ca actionar, esti co-proprietar al companiei si indreptatit sa beneficiezi de toate drepturile de proprietate, inclusiv de dividend: profitul distribuit de companie proprietarilor. In decursul anilor daca o companie performeaza bine, alti investitori vor dori sa devina proprietari ai unei astfel de companii prin cumpararea actiunilor companiei. Rezultatele bune ale companiei emitente (profituri, crestere, dividende) duc la cresterea cererii pentru aceste actiuni, care duce la cresterea pretului actiunilor. Astfel, ai oportunitatea sa vinzi actiunile tale la un pret mai mare decat cel la care le-ai cumparat. In acest mod iti poti creste averea, bineinteles daca ai facut alegerea buna inca de la inceput atunci cand ai cumparat actiuni la compania potrivita. Reversul este la fel de valabil. Din acest motiv este important ca un investitor sa fie informat atunci cand face o alegere.  

Daca in cazul emisiunii de actiuni investitorii pot castiga considerabil daca acea companie are succes, in cazul obligatiunilor, investitorii vor castiga in principal o dobanda fixa, stabilita la inceputul emisiunii.  

Utilizarea actiunilor sau obligatiunilor pentru atragerea finantarii de pe bursa implica listarea acestor instrumente sau admiterea la tranzactionare pe bursa. La Bursa de Valori Bucuresti, companiile se pot lista pe Piata Principala sau pe AeRO, o piata lansata de curand pentru finantarea companiilor mici si mijlocii. Companiile listate trebuie sa respecte un anumit set de reguli ale bursei respective care includ publicarea  rapoartelor financiare trimestriale sau anunturilor despre contractele sau cheltuielile importante pe care le deruleaza.

De ce decid companiile sa se listeze?
✓ Pentru a atrage capitalul necesar pentru: crestere, extinderea operatiunilor, lansarea de noi produse, imbunatatirea capacitatii de productie, finantarea cercetarilor si dezvoltarii, crearea de noi strategii de piata, plata unor datorii
✓ Cresterea vizibilitatii, reputatiei, marketing-ului etc.
✓ Planuri de stimulare a angajatilor prin acordarea de actiuni
✓ Preluarea altor companii cu plata in actiuni
✓ Si multe altele, din multe motive specifice.

De cealalta parte se afla investitorii. Cine sunt ei? Sunt persoane fizice in majoritate, care folosesc o parte din banii economisiti pentru a investi in actiuni sau obligatiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti. In fiecare zi sunt tranzactionate, adica vandute si cumparate, actiuni cu scopul de a castiga –din cresterea pretului sau din dividende (parte din profitul unei companii). Bineinteles, pretul actiunilor poate merge si in jos, asa ca este bine ca fiecare investitor sau potential investitor sa ia deciziile bine informat. In Romania exista in prezent aproximativ 80.000 de conturi de investitii deschise, dar numai 25.000-30.000 de investitori fac tranzactii o data la 6 luni. Detinerea medie este de aproximativ 10.000 de lei – asadar, nu este nevoie de sume mari de bani pentru a face primii pasi spre bursa. Cele mai dorite companii de catre investitori sunt asa numitele „blue chips” – in special cele care compun indicele principal BET – care cuprinde cele mai mari zece companii listate.

Un indice bursier surprinde comportamentul de ansamblu al pietei de capital. Acest lucru se realizeaza prin acordarea unei ponderi fiecarei actiuni, proportionala cu valoarea sa de piata (capitalizare). In Romania, BET este indicele principal al Bursei de Valori Bucuresti. Este important sa se inteleaga ca un indice nu urmeaza o piata intreaga, dar, ca si in cazul indicelui BET - urmareste evolutia celor mai tranzactionate 10 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

In prezent cele mai multe tranzactii se fac cu actiuni Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Romgaz, Transgaz, Petrom si BRD-Gr. Soc. Gen. De altfel, aceste societati distribuie si dividende, iar in unele cazuri randamentul este de 7%, 8% sau chiar 10%. Aceste procente par destul de atractive, daca facem o simpla comparatie cu ce ofera un depozit bancar in prezent, sau poate chiar un plasament intr-un fond cu venit fix. Insa pasii in „lumea investitiilor” se fac cu grija, cu o informare temeinica, cu o educare si mai ales o auto-educare. Fiecare dintre noi are un plan financiar individual si obiective proprii in ce priveste administrarea finantelor personale. De aceea nu exista „o reteta universala a investitiilor”. Banii nu sunt nici o destinatie, nici un obiectiv. Sunt un mijloc.
Intrebari – verifica-ti cunostintele
Exerseaza