CondusDeRandament-web
P  O  W  E  R  E  D   B  Y
Termeni de Utilizare  |  Webmaster  |  Contact  |  FAQ  |  © 2016 Bursa de Valori Bucuresti
bvb-logo-web
✉ Contact
Pentru mai multe informatii bursiere, despre tranzactionare si statistici si despre organizatorul concursului, Bursa de Valori Bucuresti, accesati: www.bvb.ro

Inscrie-te acum


Inscrie-te acum si fii primul care afla noutatile!

Adresa de email:
close
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
Inscrie-te acum
Administrarea banilor nu este o sarcina usoara, dar exista o varietate de oportunitati pentru a pune banii sa munceasca pentru tine. In cazul in care crezi ca un depozit bancar este singura modalitate de a economisi, afla ca exista o serie de alte instrumente disponibile, cu scopul de a-ti gestiona in mod activ banii. Achizitia de fonduri de investitii, cumparari de actiuni sau obligatiuni emise de companii listate la bursa, participarea la fondurile de pensii (atat obligatorii, cat si voluntare) sau asigurarile de viata cu componenta investitionala sunt modalitati de a investi bani.

Economisirea consta in faptul ca banii sunt intr-un cont de economii sau intr-un depozit cu dobinda fixa la o banca. Banii sunt in siguranta, iti aduc o mica dobinda si au o lichiditate ridicata, ceea ce inseamna ca poti avea acces la ei ori de cite ori e nevoie. In acelasi timp, doar economisind nu generezi prosperitate pe termen lung, mai ales daca se iau in considerare efectele inflatiei. Inflatia reprezinta cresterea preturilor pentru bunuri si servicii, intr-un anumit interval de timp. Economisirea rareori bate rata inflatiei, dar o investitie poate face asta.

Nevoile pe termen scurt se pot satisface cu banii economisiti, dar pentru indeplinirea obiectivelor pe termen lung, trebuie sa investesti. Economisirea ajuta, in primul rand, la pastrarea sumei initiale, in timp ce investitiile genereaza castig peste rata inflatiei.

O investitie te poate ajuta atat sa creezi, cat si sa pastrezi bunastarea. In timp ce unele investitii pot sa creasca sau sa scada in valoare de-a lungul timpului, investitiile prudente iti aduc un castig mult mai mare decat un cont de economii la banca. Prin asumarea unui nivel adecvat de risc, vei putea avea posibilitatea de a castiga randamente potential mai mari pe termen lung.

Exista, in principal, trei factori-cheie legate de obiectivele unei investitii: siguranta, castig si lichiditate. Intr-un scenariu ideal, acest lucru inseamna ca o investitie se doreste sa fie absolut sigura, in timp ce genereaza venituri mari si, de asemenea, ofera lichiditate ridicata. Cu toate acestea, realitatea a demonstrat ca nu le poti avea pe cele trei obiective simultan este dificil de realizat. In mod obisnuit, un obiectiv trebuie sa primeze fata de celelalte. De exemplu, daca cineva vrea randamente mari, s-ar putea sa fie nevoit sa isi asume anumite riscuri; sau daca se doreste lichiditate mare, s-ar putea sa faca un compromis in ceea ce priveste castigul.

Cheia pentru o buna gestionare a banilor este gasirea unui echilibru intre cheltuieli, economisire si investitii. Aici vine in ajutor conceptul de “diversificare”. Acest concept poate fi explicat in termeni mai simpli, prin aplicarea unui sfat celebru al lui Warren Buffet care spune: „Nu iti pune toate ouale intr-un singur cos”. 

Cum functioneaza diversificarea in practica? Pentru a fi diversificat, e necesar sa detii mai multe tipuri de investitii sau instrumente de economisire. De exemplu, investitii in actiuni, obligatiuni, detinerea de bani in numerar, intr-un cont de economii sau depozit. Caracteristicile principale ale principalelor clase de active sunt:

  • Banii in numerar aduc siguranta si stabilitate portofoliului. Numerarul si echivalentul in numerar - cum ar fi depozitele sau conturile de economii - sunt cele mai sigure investitii, dar ofera cel mai mic castig dintre toate cele trei categorii majore de active. Exista riscul ca inflatia va depasi si eroda randamentul investitiilor in timp. 
     
  • Actiunile pot contribui cel mai mult la multiplicarea banilor. Dintre cele trei categorii majore de active, actiunile au adus, istoric, cel mai mare castig, comparativ cu riscul asumat. Actiunile pot oferi si cel mai mare potential de crestere in cadrul unui portofoliu. Variatia zilnica a pretului unei actiuni face, de obicei, ca o investitie sa fie perceputa ca fiind mai riscanta pe termen scurt. Dar, investitorii care au rezistat in perioadele mai volatile sau cu variatii mari de pret, fie ele si prelungite, au fost recompensati cu randamente pozitive mai mari.
     
  • Obligatiunile sunt instrumente cu venit fix, care aduc venituri constante. Obligatiunile ofera elemente caracteristice atat numerarului, cat si actiunilor, deoarece pretul obligatiunilor este mai putin volatil decat actiunile. In acelasi timp, acestea ofera randamente mai bune decat un depozit, desi sunt mai putin lichide (ceea ce inseamna ca banii nu se pot retrage in orice moment) si exista au unele riscuri atasate.
Economisire vs. Investitie
ACASACONCEPTREGULAMENTCURS ONLINELectia 1 - Economisire vs. InvestitieLectia 2 - Cum functioneaza bursele?Lectia 3 - De ce sa devii investitor ...Lectia 4 - In ce poti investi la Bursa ...Lectia 5 - Deschiderea unui cont ...Lectia 6 - Cum tranzactionezi?Lectia 7 - Risc vs. RandamentLectia 8 - Ce conteaza atunci cand ...Lectia 9 - Cum tranzactionezi ...Lectia 10 - Cum sa te lasi Condus ... Chestionar 1Chestionar 2Chestionar 3Intreaba BVBKIT DE INVESTITIIBROKERIINREGISTREAZA-TECASTIGACOMISIA
LECTIA 1
Performanta trecuta nu este o garantie a performantei viitoare.
Intrebari – verifica-ti cunostintele
Exerseaza